Ankara’nın ilk kültür müzesi olan ve Kültür Müdürü Galip Bey’in çalışmaları sonucu 1921 senesinde kurulmuş olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi kültür tarihi, tarih ve sanat tarihi açısından pek çok eseri içerisinde bulunduruyor. Atatürk tarafından yönlendirmelerle oluşturulmaya çalışılan “Eti Müzesi” birçok bölgeden Ankara’ya gelen eserler sonucu Anadolu Medeniyetleri Müzesi adı altında kurulmuştur. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bugünkü son hali 1968 yılında tamamlanıyor. Ankara’da gezilecek yerler arasında mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir.
Müzenin idari binası olarak kullanılan binada araştırmacı odaları, laboratuvar, kütüphane, konferans salonu vb. yerler bulunuyor. Zaman zaman Anadolu Medeniyetleri ile alakalı çeşitli konferanslar da burada ortaya konuluyor. Müze binalarından birbirinden farklı tarihçesi bulunuyor. Bu müze sadece Ankara’daki müzeler arasında değil Dünya’nın sayılı müzeleri arasında yer alıyor. Köklü bir müze olmasıyla birlikte 19 Nisan 1997 yılında İsviçre’de 68 müze arasından “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülüne layık bir medeniyetler ve kültür müzesidir.

Müze içerisinde medeniyetlerin doğduğu nokta olan ve ilk yerleşim yerlerinin çoğunu içerisinde barındıran Anadolu’nun tarihi kalıntıları bulunuyor. Her devirde önemli bir coğrafya olan Anadolu coğrafyasının arkeolojik verilerinin yer aldığı Ankara Anadolu müzesi günümüzde de ziyaretçilerine açık bulunuyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Hafta sonu ve hafta içi dahil olmak üzere her zaman açık olan anadolu medeniyetleri müzesi Ankara müzeler arasında en çok ziyaretçi akınına uğrayan ve dünyanın pek çok yerinden uzmanların gelerek değerlendirmeler yaptığı bir müzedir. Müze sadece dini bayramlarda birinci gün öğleye kadar kapalı oluyor.
Sabah saat 08:30’da açılışı yapılan müzenin kapanışı ise 17:30 saatinde oluyor. Müzeye giriş için bir kerelik bilet almak isteyenler 30 TL ve öğrenciler 15 TL veriyor. Bunun yanı sıra müze girişlerinde müze kartlarda geçerli oluyor. Müze kartlar kültür bakanlığının belirlemiş olduğu fiyatlarda sunuluyor ve şu an Türkiye’nin birçok müzesine giriş yapılan aynı zamanda bu müzede de geçerli olan müze kart + ile 50 TL’ye bu müzeye 1 sene boyunca sınırsız giriş imkanı sağlanıyor.
Öğrencilerde tüm bu imkanların geçerli olduğu müze kartı 20 TL’ye alıyorlar. Müze kartların ve ücretli girişlerin yanı sıra ücretsiz giriş yapabilen kişiler de bulunuyor. 17 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler, bu öğrencilere refakatçi ile gelen öğretmenler varsa onlar ücretsiz bir şekilde giriş yapabiliyor.
65 yaş ve üstünde bulunan yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerde bu müzeye ve pek çok müzeye ücretsiz girebiliyor. Yaş sınırlarının yanı sıra gaziler ve şehit aileleri ücretsiz ziyaret edebiliyor. Er ve erbaşlar ücretsiz girebiliyor. Müzeye basın kimlik kartı, ICOM, UNESCO, ICOMOS kimlik kartı sahipleri de müzeye ücretsiz bir şekilde giriş yapabiliyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Eserleri
Paleolitik Çağ ile başlayarak günümüze kadar ev sahipliği yapmış olan Anadolu’da ilk çağlardan beri bulunan eserlerin sergilendiği müze pek çok eserden oluşuyor. Müze içerisinde paleolitik çağ, neolitik çağ, kalkolitik çağ, eski tunç çağı, asur ticaret kolonileri çağı, eski Hitit ve Hitit imparatorluğu çağı, Frig krallığı, geç Hitit krallığı, Urartu krallığı, Lidya dönemi, M.Ö 1200’den günümüze Anadolu ve Çağlar boyu Ankara olarak bölümlere ayrılmış bir şekilde bulunuyor ve ziyaretler sırayla gerçekleşiyor. Eserler dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Özellikle Anadolu Medeniyetleri Müzesi Eserleri arasında görülmesi gereken eserler de bulunuyor. Bu eserlerin başında Anadolu’da bulunmuş olan tek tunç tablet yer alıyor. Bu tunç tablet Hitit çivi yazısı ile yazılmış bir antlaşma metni olarak tarihe ışık tutuyor ve önemli bir eser olarak sergileniyor. Alacahöyük’de bulunmuş olan ve bir diğer önemli eser ise Güneş Kursu eseridir.
Törensel bir sembol özelliği olan bu eseri de pek çok kişi ilgi ile görmeye geliyor. Şaşırtıcı eserlerinde sahne aldığı müzede M.Ö 8. Yüzyıla ait ahşap bir masa bulunuyor. Hitit dini törenlerinin anlatıldığı ahşap bir vazo ve emziren kadın heykelciği de ziyaretçilerin ilgi odağı olmuş bulunuyor.
Mezarlarda bulunan bu emziren kadın sol göğsünü emziriyor ve elleriyle çocuğun kafasını kendisine doğru çekiyor. Bu halde korunarak, sergileniyor. Helenistik döneme ait ilginç bir kolye, obsidyen bir vazo, boğa benzeride kalıplar, kadınlar ile ilgili pek çok heykel bu müzenin görülmeye değer eserleri arasında bulunuyor. Bu eserlerin hemen hepsi ve daha fazlasının yer aldığı müze insanı çeşitli dünyalara sürüklüyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede?
Dünyanın en önemli müzeleri arasında yerini almış olan ve yıllardır hizmet veren Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede önemli bir soru oluyor. Ankara Altındağ ilçesinde bulunan bu müze konumu itibari ile ulaşımın kolay olduğu bir mekan oluyor. Ulus heykelini takip edilerek gidilebilen müze Ankara Kalesi tabelaları takip edildiğinde hızlı bir şekilde müze girişi görülmeye başlanıyor.
Müzenin iletişim bilgileri ve haritadaki konumu da internet üzerinde rahatlıkla bulunuyor ve bu şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Müzede çeşitli etkinlikler de olabiliyor. Bu etkinlikler ya da müze ile ilgili diğer duyuruları gitmeden önce takip etmek gidenler açısından da önemli oluyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Sanal Tur
Aynı zamanda internet üzerinden sanal bir gezinti imkanının bulunuyor olması hem gitmeden önce müze hakkında bilgilere sahip olmayı sağlıyor hem de bazı eserlerin güzelliklerini görme imkanı oluyor. Konferansların saatleri ve günleri de çok önceden belli olan müzede insanlar gidecekleri gün ve saati belirlerken bu bilgilerle de denk getirebiliyor. Alınmak istenilen bilgiler ve diğer iletişim kanalları da müzenin kendisine ait olan sayfasında rahatlıkla bulunuyor. E- posta vs. ile yapılan bildirimlere de kısa sürede cevap almak mümkün oluyor.
Düşüncelerini Paylaşabilirsin