Filipinler, dünyanın merak ettiği ve gezilecek yerler listesinde ilk sıralara aldığı muazzam bir doğal güzelliğe sahip ada ülkesi. Peki Filipinler’in gezilecek yerleri nereleri, Filipinler’e nasıl gidilir, Filipinler’de neler yapılır sorularınızı duyar gibiyiz. İşte merak ettiğiniz soruların yanıtları…
Filipinler Hakkında – Gözlemler
* Çin’in güneydoğusunda Pasifik Okyanusu’nda 7.107 adadan oluşan, sahil şeridi en uzun ülkelerden birisi olan Filipinler’de isteseniz de istemeseniz de en kaçamayacağınız şey deniz-kum-güneş. (Adaların hepsinde yerleşik yaşam yok tabi ki)
* Filipinler 100 milyon civarı nüfusuyla Güney Doğu Asya’nın birinci, dünyanın üçüncü en büyük Hristiyan-Katolik ülkesi. Nüfusun az bölümü de İslam, Budizm ve diğer dinlere inanıyor. Baş örtüsü ile dolaşan çok kadın gördüm. Camiye hiç denk gelmedim. Özellikle güneydeki Mindanao bölgesi Müslümanmış.
* Ana dilleri İngilizce ve Filipince. Uzun yıllar İspanyol sömürgesi oldukları için Filipince, İspanyolcadan etkilenmiş ve halk bazen İspanyolca anlayabiliyor. İngilizceyi sular seller gibi konuşuyorlar. İngilizce dil kursuna gitmeyi düşünüyorsanız Filipinler’i alternatifler arasına alabilirsiniz.
* Madam/Sir hitaplarını sürekli kullanıyorlar. Telaffuzlarını duymanız lazım; maaam sööööör diye uzatıyorlar. Hem saygılı, hem eğlenceli.
* Basketbol en sevdikleri spor. Sokaklarda, okullarda, kilise bahçesinde basketbol oynayan çocuklar görebilirsiniz.
* Tarihlerindeki en önemli kurtarıcı adam, bizim Atatürk’ümüz gibi Jose Rizal (1861-1896). Ana caddelere, parklara onun ismini vermişler.
* Transseksüel çok var. Asya’daki en yoğun LGBT popülasyonu Filipinler’de. Kültürlerinin bir parçası olmuş. Kimlik bilgisi olarak yazılmasına izin verilmese de çocukluklarından itibaren kendilerini gizlemiyorlar.
* Başta Manila şehri olmak üzere Filipinler için sokakta yaşayan insanların en yoğun olduğu ülke demişlerdi. Ya bizim gördüklerimiz abartıldığından azdı ya da ülke kalkınmaya başlamış.
* Turistik yerlerde ulaşım için Jeepney ve tricycle kullanıyorlar. Normal bisiklet, motosiklet ve araba kullanımı az. Palawan’da araba görmek neredeyse imkansız. Diğer turistik bölgelerde de öyledir diye tahmin ediyorum. Başkent Manila’da lüks arabaları görünce şaşırdık.
* Jeepney: 2. Dünya savaşından sonra Amerikalıların bıraktıkları jeepleri modifiye ederek bizim dolmuş gibi toplu taşıma aracına çevirmişler. Model tutunca üretimine de başlamışlar. Çok cümbüşlü olanları var.
* Tricycle: Motosikletin yanına kabin yaparak yolcu taşımayı akıl etmişler. Normalde 2 kişinin sığabileceği kabine yerel halktan 5 kişiyi sığdırabiliyorlar. Neredeyse her ailede tricycle var. Tepesine de aile isimlerini yazıyorlar. Bindiğimiz tricycle yolculuklarından bir kuple video hazırladım, çok eğlenceli.
* Araçlar egzoz muayenesine tabi ama testi nasıl geçiyorlar anlamadım. Egzoz dumanı solumadığımız 1 gün yok.
* Manila’da inanılmaz bir trafik var. Malate’deki otelimizden güneydeki otobüs terminallerinin olduğu 5 km’lik yolu, hafta içi sabah saat 8 sularında, 1 saatte alabildik. İstanbul trafiğini öpün başınıza koyun, en azından egzoz dumanı solumuyorsunuz.
* Manila’da yaya geçidi olan yerlerde yayaların geçiş önceliği var. Arabalar durup yol veriyor inanabiliyor musunuz?
* Manila metrosu (LRT) hatları pek gelişmemiş. Kalabalık olduğu için ilk vagonları kadınlara ayırmışlar. Metroda herkes sırt çantasını önüne takıyor, yan kesicilik çok.
* Dünyanın neresini gezerseniz gezin, bilmediğiniz karanlık sokaklara girerseniz güvensizdir. Filipinler’de de saat kaçta, hangi bölgede gezeceğiniz konusunda dikkatli olmanız önemli.
* Aynı marka sigarayı her dükkanda farklı fiyata satıyorlar. 3TL ile 10TL arasında değişiyor.
* Ulusal içkileri olan rum, kola’dan daha ucuz. 375cl Tanduay’ın şişesi 3 TL. Alkol oranı şişe üzerinde yazmıyor ama kör etmiyor.
* San Miguel ve Red Horse biraları candır.
* Magnet satan çok yok. Sevgili takipçilerime getireceğim magnetleri zor buldum.
* Tuvalete gideceğiniz zaman WC tabelası da görebilirsiniz, Comfort Room tabelası da. Başka ülkelerde de kullanılıyor olabilir ama tuvalete “Konfor Odası” denildiğini ilk kez duydum.
* Elektrik prizi için ince uçlu adaptör götürmeniz lazım.
* İnternet bağlantısı ülke genelinde sıkıntılı. Gece insanların uyuduğu saatlerde internet daha hızlı çalışıyor. Smart hazır kart ile güya günlük 800MB internet paketi aldım ama çekmiyor ki tüketeyim. Globe operatörünün kapsama alanı daha iyiymiş dediler…
* Manila’da bir sürü alışveriş merkezi var. Palawan bölgesinde çok yok, başkent Puerto Princesa’da bile sadece 2 tane AVM var.
* Palawan’da poşet bulmak çok zor. Markette bile vermiyorlar. Çevrecilikten değil, yokluktan. Lazımsa yanınızda götürün.
* Coron’da 3 ayrı bankamatikten para çekmeyi denedik. Bank of Philippine Islands ve PNB ATM’leri komisyon istedi, çekmedik. Metrobank’tan komisyonsuz çekebildik. Şube içine girip sormayı denemedik. Sizin Türkiye bankanız hangileri ile anlaşmalıdır, denemeniz ya da gitmeden önce sormanız lazım.
* Kredi kartı kullanımı pek yaygın değil. Manila haricinde sadece bir kaç restoranda kabul ettirebildik. Palawan El Nido’da %8 komisyonla bile zor bela kredi kartına ikna edebildik. Diğer turistik bölgelerde nasıldır bilmiyorum.
* Genel olarak Palawan Bölgesi bize Güney Doğu Asya ile karşılaştırınca pahalı geldi. Bazı restoranlarda pizza-spagetti için İstanbul seviyesinde fiyatlar ödedik. Çok lüks aramayacağınız bir otelde 2 kişilik odaya gecelik ortalama 680TL verdik ki bu bence pahalı.
* Güney Doğu Asya genelinde sokak yemekleri yaygın. Ben değişik lezzetlere çok açık olmadığım için ve mideyi bozmaktan çok korktuğum için sokak yemeklerine pek bulaşmıyorum. Tabi ki fiyatları restoranlara kıyasla çok daha ucuz. Yerel restoranlarda bir kaç deneme yaptık, gayet başarılıydı. El Nido ve Coron gibi az gelişmiş bölgelerde tabi ki Mc Donalds ve Burger King henüz yok. Yerel fast food markaları Jollibee fena değil.
Filipinlere Ne Zaman Gidilir?
Filipinler tropik iklime sahip; yani sıcaklıkların 25 ile 35 derece arasında değiştiği 3 sezon var. Haziran-Ekim yağışlı muson (hatta tayfun) sezonu, Kasım-Mart arası kuru ve esintili sezon, Mart-Mayıs kuru ve sıcak sezon.
Nem oranının ve hava sıcaklığının göreceli olarak daha dayanılabilir seviyelerde olduğu, turizmin yüksek sezon Ocak-Şubat-Mart ayları. Konaklayacağınız yer konusunda hassassanız rezervasyonları en az 1 hafta önceden yaptırmanızda fayda var.
Cebu taraflarına gidecekseniz hava yıl boyu iyi sayılır. Yıllık izniniz sadece yaz aylarında varsa ve Filipinler’i mutlaka görmek istiyorsanız Cebu ve Filipinler’in güneyinde şansınızı deneyebilirsiniz.
Filipinler Vize İstiyor mu?
Türk vatandaşlarından 30 güne kadar vize istemeyen Filipinler’de daha uzun süre kalmak istiyorsanız Manila’ya da Cebu’da göçmen bürosundan ücreti karşılığı vizenizi uzatabiliyorsunuz.
Filipinlere Nasıl Gidilir?
Filipinler’de gezilecek yerlere yakın en çok kullanılan uluslararası havalimanları başkent Manila’daki Ninoy Aquino Havalimanı (NAIA) ve turizm cenneti Cebu’daki Mactan Havalimanı (CEB).
Türkiye’den Manila’ya direk uçuş var ancak ben genellikle Güney Doğu Asya seyahatlerimde Singapur aktarma tercih edip, transit süreyi uzun tutup Singapur’u da gezerek 1 taşla 2 kuş vuruyorum. Hem bilet fiyatı daha uyguna geliyor.
Bu seneki uçak biletimizi alırken Turna.com web sitesini keşfettim. Daha önce reklamlarını da gördüğüm sitenin güvenilirliği konusunda çekincelerim vardı. Skyscanner gibi; Filipinler için en uygun bilet fiyatını bulabileceğiniz arama motoru olarak da kullanabiliyorsunuz, üzerine bir de bulduğunuz bileti siteden satın alabiliyorsunuz. Satın aldığınızda da bir sonraki uçak biletiniz için Turna Puan kazanıyorsunuz.
Bizim uçmak istediğimiz tarihlerdeki Turna.com bilet fiyatı; havayolunun kendi web sitesindeki bilet fiyatından biraz daha uygundu. Hizmet bedeli kesmesine rağmen, bilet satın aldığımızda Turna Puan yüklüyor olması durumu makul hale getirdi.
Tanıdıklar ve tavsiyeler üzerine biletlerden birini Turna.com site üzerinden, diğerini banka kredi kartı puanlarımızla seyahat hattından aldık. Sonradan öğrendik ki aslında seyahat hattı yerine kredi kartı puanlarımızı Turna.com sitesinde %10 fazlasıyla Turna Puana dönüştürebiliyormuşuz. Neyse bir dahaki sefere artık.
Herhangi bir sıkıntı yaşadık mı diye sorarsanız; havayolu firması, dönüş uçuşuna 2 gün kala kalkış saatimizde 2 saat değişiklik olduğunu bildiren bir mail gönderdi. Hemen 10 dakika arkasından da Turna.com biletleme merkezinden bildirim maili ulaştı ki bu iletişim bence önemli bir nokta. Check-in işlemlerimizi sıkıntısız hallettik. Kısacası sorunsuz gittik, döndük.
Filipinler’de İç Ulaşım Nasıl?
DENİZ YOLU: Adalar ülkesi olan Filipinler’de deniz yolu ile ulaşım tamamen hava durumuna bağlı ve uzak adalar arası geçişler için sahil güvenliğin izni önemli. Mesela rüzgar ve dalga sebebiyle El Nido’dan Coron’a 2 gün tekneler iptal edildi ve planımızı değiştirmek zorunda kaldık.
Deniz taşımacılığında 2 Go Ferry (ve Super Cat) diye deniz otobüsü taşımacılığı yapan çakma cruise gemisinde, Coron’dan Manila’ya 15 saatlik yolculuk deneyimleme şansımız oldu. Gece yolculuğu yaptığımız için hem konaklama masrafından kurtardık hem de güvertede canlı müzik bar ortamı değişik bir eğlenceydi. Biz Puerto Princesa-Coron-Manila hattında standart ring dönen St. Augustin of Hippo gemisinde, Tourist Class bilete kişi başı 1.800 Peso verdik.
3 ayrı yolculuk sınıfı var.
* Tourist Class: Klimalı ve kapalı alanda olan yaklaşık 100 kişinin kaldığı ranzalı sistem koğuş. Gece ışıkları tam kapatmadıkları için ya uyku göz bandı takın ya da alt kat ranza ile değiştirmek için bizim gibi gemiye binince 10 takla atın.
Geminin uğultusu size ninni gibi geldiği için horultu, konuşma, müzik seslerini pek duymuyorsunuz.
* Super Value Class: Adına aldanmayın; bildiğiniz ranzaları gemi güvertesine atmışlar, pifir pifir açık havada uyuyorsunuz. Deniz ve gemi uğultusunu, müzik sesini tabi ki damarlarınıza kadar hissediyorsunuz.
* Kamara: Bazı gemilerde kamara satışı yok. Gitmek istediğiniz destinasyona göre web sitesini kontrol edersiniz.
HAVA YOLU: Her ne olursa olsun hava yolu ulaşımının deniz yolu ulaşımından daha güvenli olduğu söyleniyor. Uygun fiyatlı bilet bulmak için biletleri erkenden almanız tavsiye edilir. Ülkede faaliyet gösteren havayolu firmaları: Philippines Airlines, Cebu Pacific, Air Philippines, PAL Express, Tiger Airways, Fly Seair, Air-Swift ve en önemlisi Air Asia.
Filipinler Gezi Rehberi ile ilgili sorularınızı, deneyimlerinizi, olumlu-olumsuz eleştirilerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirseniz; beğendiğiniz yazılarımı sosyal medyada paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Düşüncelerini Paylaşabilirsin