Sakız Adası Gezi Rehberi

Yunanistan'ın ülkemize en yakın noktalarından biri olan Sakız Adası, her yıl binlerce Türk turisti ağırlıyor.
Sakız Adası'ndan bir görünüm

Sakız Adası Yunanistan’ın 5. en büyük adası olarak bilinmekle beraber, Türkiye’de ise İzmir-Çeşme’nin karşısında kalmaktadır. Tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapan ada, yüz yıllardır ziyaretçilerin uğrak noktası olmuştur. Uzun bir dönem Osmanlı’nın mülkü olarak kaldıktan sonra 1913 yılında Yunanistan toprağı olarak kabul edilen Sakız Adası gezisi için, bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bir araya getirdik.

Sakız Adası Hakkında

İlk yerleşimcileri İyonlular olarak bilinen Sakız Adası bir dönemler Büyük İskender’in hakimiyeti altına girmiştir. Bu dönemlerde ada nüfusu hızla artış gösterirken, Roma İmparatorluğu ada topraklarını ele geçirmiş ve buraya kendi milletini yerleştirmiştir. Adanın Osmanlı toprağı olarak anılması ise 1566 yılına uzanır. Bu yıldan 1913’e kadar adaya sahip olan Osmanlı, yapılan anlaşma gereğince bu toprakları Yunanistan’a vermiştir.

Sakız Adası Yel Değirmenleri

Tarihin tozlu sayfalarından da anlaşılacağı üzere, Sakız Adası uzun yıllardır bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her köşesinde bir anı saklamış gezmeye ve yaşamaya değer yerler arasındadır. İsmini üstünde yetişen damla sakızı ağaçlarından alan bu ada, değirmenlerin ve tarihin silüetini taşıyan rustik bir görünüme sahiptir.

Ne Zaman Gitmeli: Sakız Adası misafirlerini her dönem kucaklayan ve her mevsim güzelliklerini sunan bir gezi rotasıdır. Ancak hem gezip hem de denizin keyfini çıkarmak isteyenler yaz aylarını, hafif bir esinti eşliğinde sokakları dolaşmak isteyenler ise bahar aylarını tercih edebilirler.

Kaç Gün Ayırmalı: Öncelikle Sakız Adası’nı gezmek ve her köşesini tanımak isteyenler için 5 günlük bir süre ayırmaları tavsiye edilmektedir. Ancak adanın sembolleşmiş noktalarını görmek amacıyla yapılan hızlandırılmış bir tur için 2 gece konaklama yeterli olacaktır.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Sakız Adası ulaşım açısından bakıldığında ülkemize çok yakın bir noktada olduğu söylenebilir. Çeşme İlçesi’nin deniz rotasından gidildiğinde yalnızca 8 kilometrelik bir mesafede yer alan Sakız Adası’na ne yazık ki vizesiz giriş yapmak mümkün değildir.

Sakız Adası Nerede? Sakız Adasına Nasıl Gidilir?

Çeşme ve Sakız arasında düzenlenen feribot seferleri adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşım yapılmasını sağlamaktadır. Yunanistan hükumeti ise yalnızca adayı gezmek isteyenler için geçici vize uygulamasını uzun yıllardır sürdürmektedir. Sakız Adası vizesi almak isteyen kişiler gezinizden bir süre önce başvuruda bulunmanız gerekir. Ancak bu vizenin tek kullanımlık olduğunu ve 15 gün geçerlilik süresi bulunduğunu hatırlatmak gerekir. Pasaportu bulunmayan kişilerin ise adaya günümüz şartlarında giriş yapması mümkün değildir.

Sakız Adası feribot turları dışında ulaşım imkan karayolu ile sağlanmaktadır. Belli bir noktaya kadar gelen araçlar, feribot ile adaya ulaştırılır. Sakız Adası Ulusal Havalimanı Yunanistan içinden yapılan belirli seferlerle adaya yolcu taşımaktadır. Ancak deniz ulaşımının daha kolay ve sık olduğunu belirtmek gerekir. Yani Sakız Adası gezisi için plan yapan herkesin deniz yolculuğuna hazır olması önerilmektedir.

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler

Gezi rotasında Sakız Adası olan kişilerin eşsiz bir deneyim yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Yıllardır birçok medeniyeti ağırlayan denizin ortasındaki bu sakin topraklar, misafirlerine güzellikleri sunma konusunda fazlasıyla cömerttik. Merak edenleri için işte Sakız Adası’nda gezilecek yerler;

  • Olimpi Köyü
  • Armolia Köyü
  • Chios Bizans Müzesi
  • Nea Moni Manastırı
  • Mesta Köyü
  • Pirgi Köyü
  • Lagada Köyü
  • Panagia Krina Klisesi
  • Argenti Folklör Müzesi
  • Heraklion Bahçeleri
  • Jüstinyen Müzesi
Sakız Adası sokakları

Bu noktalar Sakız Adası’nın doğal ve kültürel mirası ile ilgili önemli ip uçları verir. Yukarıda sayılan köyler adanın doğal yapısı ve yerleşim noktalarının uyum içinde sunulduğu mimari gezi noktaları olarak düşünülebilir. Bu sokakların bir çoğunda adaç kullanmı yasak olduğundan yürüyerek gezmek gerekecektir.

Osmanlı dönemi eserler arasında ise Melek Paşa Çeşmesi İlk sırada gelecektir. Ayrıca Osmanlı Camisi de adanın bu döneme ait sakladığı ve ayakta tuttuğu en önemli eserlerden biridir. Günümüzde arkeoloji müzesi olarak kullanılan bu yapı, geç dönem Osmanlı Mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Sakız Adası Kumsalları 

Sakız Adası’nı ziyaret eden bir çok kişi, berrak ve sakin mavi sulara kendini bırakmak isteyecektir. Adanın çevresinde her noktadan denize girmek mümkün olarak düşünülse de, özellikle bazı kumsallar yüzme keyfini ikiye katlamaktadır. Sakız Adası plajları arasında en güzellerini derledik;

  • Karfas Kumsalı
  • Vroulidya Kumsalı
  • Mavra Volia
  • Salagona
  • Agia Dinami Kumsalı
Sakız adası koyları

Bu kumsallar denizin sularında ferahlamak isteyenler kadar, kumlar üstünde yürüyüş yapmayı özleyenlere de istediğini verecektir. Doğal yapıya saygı duyularak korunan bu kumsallarda Sakız Adası havası eşliğinde tatil yapmanın güzelliği sunulur.

Sakız Adası İçi Ulaşım

Adaya kendi aracı olmadan feribotla ulaşım sağlayanların ada içindeki gezileri daha kısıtlı olabilir. Bu sebeple Sakız Adası içinde ulaşım yöntemlerini kullanarak, kısa sürede daha çok noktayı gezi rotasına eklemek mümkün olacaktır.

Sakız adası içinde yer alan otobüsler, şehrin birçok noktasındaki duraklara yolcu taşıyarak gün boyunca hizmet eder. Özellikle popüler gezi mekanları ve köylere bu otobüsleri kullanarak ulaşım sağlamak mümkündür. Ada içindeki diğer bir ulaşım olan taksiler, hızlı bir şekilde ulaşım sağlanmasına yardımcı olur. Ancak fiyat açısından otobüse göre biraz daha maliyetli bir yöntem olacaktır.

Maddiyattan ziyade Sakız Adası içinde doyasıya gezmek ve ulaşımı kolaylaştırmak isteyenler ise sıklıkla araç kiralamayı tercih etmektedir. Yunanistan adaları içinde en geniş 5. yüz ölçümüne sahip olan adada, kuzey ve güney cepheler arasında uzun bir mesafe bulunur.

Sakız Adası Lezzetleri

Dört tarafı sularla çevrili bu adanın mutfak kültürü de denizden fazlasıyla etkilenmiştir. Sakız Adası mutfağı bol deniz ürünleri ve Yunan yemek kültürünün uyumu içindedir. Adayı yapılan ziyarette bu lezzetleri deneyerek Sakız Adası kültürü ve uyumunu damakta hatırlamak mümkün olacaktır. Adanın başlıca lezzetleri;

  • Sakız Köftesi
  • Moussaka
  • Sougania
  • Chian Tatlısı
  • Greek Salad

olarak sıralanabilir. Ayrıca ada ismini aldığı sakız ağaçlarından elde edilen sakızlı tatlılarla da meşhurdur. Sakız Adası’nda yemek kültürü genellikle meze ve içki ikramı üzerine yoğunlaşmıştır.

Sakız Ağacı

Ayrıca Sakız Adası’nda mastika zamanı mükemmel mastikaların tadına bakabilirsiniz. Sakız Adası, adından da anlaşılacağı üzere dünyada en iyi sakız üretimine olanak sağlayan bir iklime ve doğaya sahiptir. Sakız ağaçları, özenle yetiştirilir ve bakılır. Sakızın elde edilmesi, işlenmesi ve sofralarda kullanılır hale getirilmesi hayli meşakkatli bir iştir.

Sakız Adası Otelleri ve Konaklama

Adaya yakın mesafelerden gelenler günübirlik olarak da ziyaret etmeyi tercih edebilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi adayı tam anlamıyla gezmek için birkaç gününüzü ayırmanız tavsiye edilir. Sakız Adası turu için plan yaparken, konaklama durumunu önceden ayarlamak daha doğru olacaktır. Egenin berrak sularının sesini bir melodi gibi dinleyeceğiniz Sakız Adası, ziyaretçilerine birçok konaklama imkanları sunmaktadır. Ada içinde yer alan tatil köyleri ve apart evler sıklıkla tercih edilen konaklama mekanlarıdır. Ancak Sakız Adası otelleri de ziyaretçilerin aradığı temel ihtiyaçları ve lüx beklentileri karşılayacak donanıma sahiptir.

Sakız Adası’na Pasaport Gerekli mi?

Sakız Adası pasaport zorunluluğu açısından en sık sorgulanan destinasyonların başında geliyor. Yunan hükümeti önceki senelerde çok sert tedbirlerle pasaport ve vize uygulamasını zorunlu kılıyordu. Ancak son yıllarda turizm gelirlerini arttırmak isteyen Yunanistan, Türk turist potansiyelini geri çevirmemek adına adaya gelen misafirlere kapıda vize uygulaması başlattı.

Sakız Adası için vize gerekiyor mu?

Buna göre Sakız Adası kapıda vize uygulaması ile maksimum 15 gün olmak kaydıyla Sakız Adası’nda tatil yapabilirsiniz. Sakız Adası kapıda vize ücreti 55 euro olarak belirlenmiştir. 0-12 yaş çocuklar için yalnızca başvuru ücreti olarak 20 euro alınmaktadır.

Sakız Adası Kapıda Vize Uygulaması için gerekli belgeler:

  • 2 adet yeni çekilmiş, arkası beyaz fonlu biyometrik fotoğraf
  • Pasaportun resimli sayfasının fotokopisi
  • 12 yaş altı çocuklar için kimliğin ön yüz fotokopisi
  • Elektronik ortamda doldurulmuş ve son sayfası yolcu tarafından imzalanmış vize başvuru formu
  • Seyahatiniz günübirlik ise feribot bileti, konaklamalı ise feribot bileti ve otele ödeme yapmış olduğunuza dair belge